"Loekashenka is sluw, zoals Mussolini. Hij is een leraar van Poetin, "de analyse van Novodvorskaya, die zijn relevantie niet heeft verloren

12 juli - vier jaar, terwijl de beroemde Russische mensenrechtenactivist Valeria Novodvorskaya is overleden. Maar haar argumenten over het lot van Wit-Rusland en Rusland hebben hun relevantie niet verloren. Fragmenten uit het 2014-interview.

In een interview met de Wit-Russische Freedom Russische dissident en mensenrechtenactivist, de oprichter van de partij "Democratische Alliantie", een inwoner van Baranovichi Novodvorskaya vertelt over hoe ver kan gaan naar Poetin dan het Westen kan Rusland stoppen als het Kremlin wil grijpen Wit-Rusland als Loekasjenko marionet van Moskou, en hoe woon in een land waar de meesten je waarden niet delen.

"Poetin was geen dief en bedrieger, maar een fanatiekeling"

- De huidige politieke en sociale leven van Rusland, gebeuren er dingen die een paar jaar geleden presenteerde een slechte grap: onafhankelijke websites worden geblokkeerd, nieuwe wijzigingen van de wet voorziet in de aanplant rally's, gestraft voor dubbele nationaliteit. Er is een vervolging van die culturele en kunstfiguren die het niet eens zijn met de machtslijn. Denk je niet dat zelfs de snelheid van deze veranderingen op de een of andere manier monsterlijk fantastisch is?

- Poetin was geen dief en bedrieger, maar een fanatiekeling. We dachten dat hij gewoon van geld hield. Het zou natuurlijk beter zijn geweest als hij gewoon van geld had gehouden. Maar zijn karakter was niet zo, en in een slavenland met de onverschilligheid van het Westen, kun je alles doen. Na de gebeurtenissen in Oekraïne kunnen we zeggen dat we vanuit een hellend vlak in vrije val zijn gegaan. We haasten ons naar beneden, er is niemand die rietjes kan leggen.

Ik heb altijd gezegd dat Belarus een oefenterrein is waarop restauratieontwerpen worden ontwikkeld. Alles is gelukt - nu hebben we geen beter dan jij - volledige gelijkheid en broederschap.

"Maar de" vrije val "van Rusland - een nucleaire macht - is veel gevaarlijker voor de wereld dan een dictatuur in bescheiden Wit-Rusland ...

- Ja, voor de wereld is dit een onverwachte schok en ze reageren niet zoals ze zouden moeten. Ze beschermen niet alleen Oekraïne, ze beschermen niet de fundamenten van de wereld, ze hebben ook gecreëerd. En de situatie kan eindigen met een thermonucleaire oorlog - zelfs niet vanwege Poetin, maar vanwege andere indringers.

We zijn hier lang naar toe geweest. Eerst de Tsjetsjeense oorlog. Welnu, de wereld werd toen niet wakker, omdat het jouw eigen territorium is - doe wat je wilt. Maar dan Georgië. En daar stopte George Bush de wereldoorlog. Hij stopte Poetin, die naar Tbilisi ging - en niet met woorden, maar met daad: vliegtuigen, schepen - dat wil zeggen, maakte duidelijk dat hij Georgië met gewapende middelen zou verdedigen.

Maar aangezien Barack Obama alle tekenen van zwakte liet zien, was de enige macht ter wereld die hij bezat de macht van de Verenigde Staten. En Poetin besloot om zichzelf niets te weigeren. Hij probeerde het - het is weg.

Valeria
Valery Novodvorskaya

"Er is een dictatuur in Wit-Rusland, er zijn geen rechten en vrijheden - Poetin is er heel blij mee"

- Wat is uw mening over de "eeuwige" debat tussen analisten en politieke wetenschappers over de vraag of Loekasjenko onafhankelijke politicus, of hij is gewoon een marionet van het Kremlin, die bekwaam de rol van de president van een onafhankelijk land presteert?

- Loekashenko is een ervaren en sluwe politicus, net als Mussolini, hij is in die zin een leraar van Poetin. Hij gebruikt en "melkt" eenvoudig Rusland, maar hij wil natuurlijk nergens heen. Ik denk dat hij bang was dat Poetin troepen naar Wit-Rusland zou brengen. Aan de andere kant, waarom bang zijn? In Wit-Rusland heerst een dictatuur, er zijn geen rechten en vrijheden - Poetin is hier heel blij mee.

Loekashenka stemt plichtsgetrouw in de VN, drukt zichzelf uit op de manier die nodig is voor Rusland - dus voorlopig is Poetin daar blij mee. Waarom zou hij de Wit-Russen voeden?

- En als je je voorstellen dat het morgen in Wit-Rusland is een nieuwe democratische regering, aan te kondigen dat hij ging naar Europa (en de 40 procent van de Wit-Russen vandaag ondersteunen toetreding van het land tot de Europese Unie) - hoe vaak de Russische "groene mannetjes" verschijnen in Minsk?

"Heel snel." Aan de andere kant, ik denk niet dat deze jouw 40-percenten in staat zijn om een ​​democratische revolutie te bewerkstelligen - op de een of andere manier zitten ze stil. Natuurlijk, je jeugd maakte hun keuze - "Loekashenka in ..., Wit-Rusland in Europa."

Maar je andere helft, die tegen Europa is, is net als ons Russische 60-percentage doven "primeurs". En dit geeft de autoriteiten een veiligheidsmarge.

In Oekraïne waren er zoveel 'primeurs', vooral dankzij westerlingen. Er was een echte anticommunistische revolutie die zich wist te verdedigen.

"Het land stortte zich in de mars van de Kalaradzk-kevers"

- Als je teruggaat naar wat er met Rusland gebeurt - een vrije val, zoals je het aangaf - hoe kan dit dan eindigen voor de wereld en voor Rusland zelf? De overwinning van Rusland, zijn conflict met de hele wereld, zijn economische instorting?

"Mijn lief, het is heel ver van dat." Er is tenslotte geen echte confrontatie van het Westen. Poetin acties hebben een vlaag van chauvinisme, Sovjet herinneringen veroorzaakt - 91 procent steun hem, heeft het land in de processie kalaradzkіh kevers met linten gezonken. De keizerlijke vector. Poetin prabudzіў doelbewust deze krachten, voor hen is het als een stenen muur, in de hoop dat het genoeg voor een ander paar van de termen zal zijn.

Hoe zal het eindigen? Het zou slecht moeten eindigen. Maar daarvoor moet de wereld Rusland echt aanpakken, wurgen met de "benige hand van de honger". Je begrijpt tenslotte dat niemand in oorlog zal zijn met een land met kernwapens.

Maar onderhandelingen zijn niet iets dat helpt in de strijd tegen een hondsdolle tiran. Hij doet alleen alsof hij gek is geworden, maar in feite is hij heel normaal en doet hij wat hij mag doen. Hitler leek ook gek, vooral tijdens zijn toespraken, maar handelde koud en verstandig.

Echte sancties zijn wanneer een kaartsysteem in het land wordt geïntroduceerd. Ik verzeker je, we hebben geen kaartsysteem. En in de regio's woonden veel mensen in de 70-s op het veld en nu leven ze. Ze kunnen niet worden geïntimideerd door sancties, omdat ze niets in het leven hebben gezien. Daarom is de situatie bijna hopeloos.

"Al het beste dat kan denken, veel gevraagd is - naar het westen gaan"

"Dat is mijn volgende vraag." Rusland komt inderdaad een periode binnen, misschien een vrij lange "cold snap" (Wit-Rusland zit er lang in). Wat zou je die jongeren aanraden die geen 90-percentage hebben? Mensen die vrijuit denken en humanistische, democratische waarden delen. Hoe zouden ze moeten leven, waar zouden ze moeten wonen?

"Ik neem de vrijheid niet om deze mensen te vertellen" de Prapaday met Rusland. " Onze "Democratische Unie" heeft lang geleden deze beslissing genomen - we hebben in onze artikelen een telling "afwijzing van emigratie". Ikzelf zie dat het allerbeste, die in staat zijn om na te denken, veel gevraagd is - naar het Westen. En de jeugd van vandaag zal hoogstwaarschijnlijk niet hier willen verdwijnen.

Slimme chekisten zullen het "IJzeren Gordijn" niet willen verlagen, ze zullen degenen die iets nodig hebben vrijlaten. En degenen die niets nodig hebben - de plebs - zullen de pijp dienen. De autoriteiten zijn niet geïnteresseerd in de elite, ze gaan niet ruzie maken, ze zullen grondstoffen overleven.

Wit-Russische jongeren zijn allang begrijpelijk: ze studeren in Warschau, Vilnius. Wit-Rusland is in deze zin veelbelovender. Wanneer deze grafsteen in de vorm van Rusland, die Loekashenko bevat, verdwijnt, zal Wit-Rusland klaar zijn om van Europa te leren. Rusland sterft ook omdat ze nog niet klaar zijn om te leren.

"Bedankt voor het praten."

- Dank je wel! Lang leve Wit-Rusland!

***

Valery Novodvorskaya werd geboren 17 Mei 1950 jaar in Baranovichi. In 1969 verspreidde Novodvorskaya op het Kremlin Paleis voor Congressen brochures met een anti-Sovjetgedicht over haar eigen werk. Ze werd gearresteerd door de KGB, van juni 1970 tot februari 1972, ze was op verplichte psychiatrische behandeling. Nadat ze naar believen geklonken was, studeerde ze samizdat, werkte ze als docent en vertaler en probeerde ze een ondergronds feestje te maken tegen de CPSU. In 1978 werd 1985, 1986, Novodvorskaya geprobeerd voor dissidente activiteiten. Voor het einde van haar leven was Novodvorskaya bezig met journalistieke en educatieve activiteiten en werd gepubliceerd op de websites van Grani.ru, Ekho Moskvy, in het tijdschrift The New Times. Valeria Novodvorskaya stierf 12 Juli 2014 jaar in het ziekenhuis vanaf Інфэкційна-таксычнага шоке.

svaboda.org

(Totaal aantal keer bekeken: 219 Tijd, 1 bezoeken per dag)

Verspreid de liefde

Gerelateerde berichten 2X:

De getuige in de "REB-zaak", die tijdens de ondervraging in het vervoer van geld bekende, weigerde in de rechtszaal te getuigen
Op de tweede dag van het proces blijven de leiders van de REP-vakbond Gennady Fedynich en Igor Komlik de getuigen ondervragen. Getuige Nikolai Gerasimenko vertelde voor de rechtbank dat ...
Waarom ik de perssecretaris van Loekashenka geloof
De perssecretaris van het hoofd van Wit-Rusland, Natalia Eismont, belde berichten van een aantal massamedia dat Alexander Loekashenko in het ziekenhuis was opgenomen met een beroerte, "complete onzin", en persoonlijk heb ik haar gezegd ...
"Nezigar" - is dit serieus? Wat dit kanaal over Wit-Rusland schreef en wat lijkt te kloppen
Het Russische anonieme Telegram-kanaal liet op 30 juli weten dat Alexander Loekashenko naar verluidt een beroerte heeft gehad en dat hij 3-graad van dyenabet heeft. Het perskantoor van Lukashenka is ...
"In het geval van een vacature voor het kantoor van president." Wie zal Loekashenka vervangen door de grondwet?
Een aantal buitenlandse media verspreidden informatie die Alexander Loekashenko een beroerte had. De woordvoerster Natalia Eismont zei tegen Freedom dat dit volstrekte onzin was. Volgens Natalia Eismont, ...
Loekashenka verscheen in de informatieruimte na geruchten over een "beroerte"
Alexander Loekashenko ontving het rapport van de voorzitter van het uitvoerend comité van de Oblast van Minsk, Anatoly Ichachanka. Volgens BelTA besprak de vergadering de voortgang van de oogstcampagne in de regio, de ontwikkeling van ...

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *