Фејсбук ги нарече 65 000 жителите на Русија како "заинтересирани за велепредавство"

Алгоритми на Фејсбук, со што автоматски се анализира активноста на корисникот и врз основа на овие податоци се нивните детални профили, кои потоа може да се користи за рекламирање targetavannya забележано како интерес 65 илјади Руси "предавство" пишува Чувар.

Откако новинарите на данската радиодифузија и The Guardian дознаа за ова, социјалната мрежа го отстрани алгоритмот. "Ние вклучивме" предавство на татковината "во листата на интереси, бидејќи ова е историски значаен концепт. Имајќи го предвид фактот дека според современото законодавство ова е криминал, го отстранивме од листата ", рече претставникот на компанијата.

За да ги видите корисниците кои се заинтересирани за предавство на татковината, обичните граѓани не можеа. Пристапот до оваа информација беше само за рекламни. Рекламните компании можат да ги добијат IP-адресите на таквите корисници.

Се вчитува ...

"Нашата цел е корисниците да гледаат реклами кои се интересни за нив и можат да бидат корисни", забележа Фејсбук.

Ова не е прв пат алгоритмите на Фејсбук кои ги анализираат корисничките профили да се обидуваат да ги одредат своите политички ставови, ставови, интереси. Добиените податоци им беа дадени на рекламјадите. Претходно, британската аналитичка компанија Cambridge Analytica примени податоци за политичките преференции на милиони американски граѓани. Фејсбук беше обвинет за мешање во приватноста и низок степен на заштита на личните податоци на корисниците.

svaboda.org

(Вкупно прегледи: 509 Време, 1 посети на ден)

Се вчитува ...

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *