Притворени во "случајот на лекарите". Листата се ажурира. ВИДЕО

Во случај на злоупотреба на службеници од медицинската индустрија веќе е повеќе од 60 фигуранти, 37 од нив се притворени, одобрува Претседател на Комитетот за државна безбедност Валери Вакулчик.

Лица кои се вклучени беа обвинети за поткуп и даночно затајување, вклучително и во набавка на опрема и лекови по повисоки во 60 100-% цени.

Во КГБ се вели дека речиси сите признале вина. За испрашување отиде поранешен министер за здравство на Белорусија, заменик-премиер Василиј Жарко.

Притворени

(Информации потврдени од страна на КГБ)

 • Заменик-министер за здравство Игор Лосицки;
 • Генерален директор на "Белфармација" Вјачеслав Гнизов;
 • Директор на "Белеметехиники" Александар Шарак;
 • Шеф на воената медицинска администрација на Министерството за одбрана Алексей Ешков;
 • Раководител на Главната дирекција за здравство на Извршниот комитет на Гродненската област Андреј Стрижак;
 • Главен патолог на Министерството за здравство, раководител на Бирото за анамнеза на Градската клиничка патологија во Минск Аркадиј Пучков;
 • Директор на Центарот за стручност и тестирање во здравството Александар Столяров;
 • Директор на Центарот за трауматологија и ортопедија Александар Белецки;
 • Главен лекар од Градската клиничка болница 1 во Минск Олег Фомин;
 • Главен лекар на Републичкиот центар за медицинска рехабилитација и третман на балон Сергеј Коријко;
 • Директор на компанијата "Ексон" Валери Васкевич.

(медиумите информации за притвор уште не се потврдени)

 • Директор на компанијата "Исмамед" Сергеј Шакутин;
 • Раководител на ендоскопскиот оддел на Градската клиничка болница во Минск 9 Андреј Савченко.

Кривични случаи потврдени

(но не е познато дали биле притворени)

 • Главен лекар на 9 Минск Градска клиничка болница Валери Кушниренко;
 • Главен доктор на регионалната клиничка болница во Минск Андреј Королко;
 • Главен лекар на регионалната клиничка болница Витебск Анатолиј Оладко.

Износот на мито

Вкупно, "повеќе од $ 15 000 000" беше запленета или компензирана во случајот, тврди КГБ.

 • Лосицки - «од $ 2500 до $ 10 000»;
 • Васкевич - "уапсен додека добива $ 5000, барем $ 25 000";
 • Фомин - "пронајден за $ 140 000";
 • Греди - "не помалку од $ 200 000";
 • Beletsky - "околу $ 500 000" беше пронајден во кешот;
 • Шарак - "во кеш во гаража најде повеќе од $ 620 000."

svaboda.org

(Вкупно прегледи: 243 Време, 1 посети на ден)

Ширете љубов

Поврзани Мислења 2X:

Сведокот во случајот "REB", кој признал за време на сослушувањето за превоз на пари, одбил да сведочи во судот
На вториот ден од главниот претрес, лидерите на синдикатот на Република Грција, Генадиј Фединич и Игор Комлик, продолжуваат да ги доведуваат во прашање сведоците. Сведок Николај Герасименко пред судот изјави дека ...
Зошто верувам во секретарот за печат на Лукашенко
Секретарот за печат на белоруската главата на Наталија Eysmont повика извештаите на некои медиуми дека Александар Лукашенко беше хоспитализиран со мозочен удар "бесмислено", и јас лично го направи тоа ...
"Незигар" - ова е сериозно? Што овој канал пишуваше за Белорусија и што се чини дека е вистина
Русија анонимни Телеграма-канал објави јули 30, дека Александар Лукашенко, наводно доживеал срцев удар и дека тој 3-ти степен dyyabetu. Прес-службата Лукашенко е ...
"Во случај на работно место за претседател на претседателот." Кој ќе го замени Лукашенко со Уставот?
Голем број странски медиуми дистрибуираа информации кои Александар Лукашенко имаше мозочен удар. Портпаролката Наталија Еизмонт изјави за Слобода дека ова е крајно глупост. Според Наталија Еизмонт, ...
Лукашенко се појави во информативниот простор по гласините за "мозочен удар"
Александар Лукашенко го прими извештајот на претседателот на Извршниот комитет на Минск област Анатолиј Ичачанка. Според БЕЛТА, на состанокот се разговараше за напредокот на бербата кампања во регионот, развојот на ...

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *