Белоруски бизнисмени веруваат дека бизнис acumen и комуникација се поважни од образованието

За да станат богати, според претставниците на малите и средните претпријатија, повеќе се потребни praddpremalntsy, бизнис acumen, комуникации. Во многу помалку почит - образование, талент, пристојност.

Центарот на Институтот за приватизација и менаџмент ги презентираше резултатите од студијата за мали и средни претпријатија: што се промени по кризата, кои се вредностите во бизнисот.

Поддржувачите на пазарни реформи станаа многу повеќе од поддржувачи на државната регулација (78% наспроти 17%) - ова е заклучокот постигнат од истражувачите на ИПМ. Во последниве години, малите и средните бизниси се развија со побрзо темпо отколку економијата како целина. Кредитите станаа попристапни за претставниците на малите и средните претпријатија.

Сепак, втора година по ред, има пад на задоволството од нивото на квалификации, образованието на своите вработени. Персоналот станува оскуден ресурс.

Во исто време, ИПМ истражувачите, анализирајќи ги резултатите од анкетата на претставниците на 405 на мали и средни претпријатија, дојдоа до некои парадоксални заклучоци. Прашањето беше поставено: "Кои квалитети се потребни за да се збогатат во Белорусија?"

На прво место - pradpremalnasts, бизнис зафат (71, 6%).

На вториот - достапноста на потребните линкови (52,3%).

На третиот работен капацитет (51,6%).

Четвртиот е умот (45,2).

На петтата - среќа, среќа (38,6).

И само 26,6% од испитаниците веруваат дека образованието е неопходно за да се постигне богатство.

Она што е потребно е талент, пристојност, уште помалку.

6,1% од испитаниците веруваат: за да станеш богат, ти треба неморал.

Dasledytsa Дарија Урбан. Фото Павле Berasneva
Dasledytsa Дарија Урбан. Фото Павле Berasneva

"Вредностите се основа врз која се заснова целата активност. Ние се потпираме на она што вредности ги имаме во приоритет, го избираме векторот на нашата активност.

Гледаме дека бизнисот ги претпочита вистинските врски. Покрај тоа, полошо е економската состојба на претпријатието, толку повеќе луѓе избираат врска. Колку е подобро економската состојба на претпријатието, толку помалку бизнисмени избираат врски - тие избираат пристојност, образование, ум.

Поуспешните луѓе, колку повеќе патуваат, толку повеќе избираат морални фактори ", вели истражувачот Дарија Урбан.

svaboda.org

(Вкупно прегледи: 318 Време, 1 посети на ден)

Ширете љубов

Поврзани Мислења 2X:

Сведокот во случајот "REB", кој признал за време на сослушувањето за превоз на пари, одбил да сведочи во судот
На вториот ден од главниот претрес, лидерите на синдикатот на Република Грција, Генадиј Фединич и Игор Комлик, продолжуваат да ги доведуваат во прашање сведоците. Сведок Николај Герасименко пред судот изјави дека ...
Зошто верувам во секретарот за печат на Лукашенко
Секретарот за печат на белоруската главата на Наталија Eysmont повика извештаите на некои медиуми дека Александар Лукашенко беше хоспитализиран со мозочен удар "бесмислено", и јас лично го направи тоа ...
"Незигар" - ова е сериозно? Што овој канал пишуваше за Белорусија и што се чини дека е вистина
Русија анонимни Телеграма-канал објави јули 30, дека Александар Лукашенко, наводно доживеал срцев удар и дека тој 3-ти степен dyyabetu. Прес-службата Лукашенко е ...
"Во случај на работно место за претседател на претседателот." Кој ќе го замени Лукашенко со Уставот?
Голем број странски медиуми дистрибуираа информации кои Александар Лукашенко имаше мозочен удар. Портпаролката Наталија Еизмонт изјави за Слобода дека ова е крајно глупост. Според Наталија Еизмонт, ...
Лукашенко се појави во информативниот простор по гласините за "мозочен удар"
Александар Лукашенко го прими извештајот на претседателот на Извршниот комитет на Минск област Анатолиј Ичачанка. Според БЕЛТА, на состанокот се разговараше за напредокот на бербата кампања во регионот, развојот на ...

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *