Редовни задржувања во случајот на лекарите: во кеширањата на директорот на RNPTs беа пронајдени половина милион долари

Комитетот за државна безбедност уапсени за поткуп Директорот на Републичкиот научни и практични Центар за трауматологија и ортопедија Александар Beletsky, во својата кешира најде 500 илјади долари. Ова го најави претседателот на КГБ Валери Вакулчик.

«Александар Белецки притворени и затворени за организирање на одржување и поправка на медицинска опрема од страна на трговски структури и плаќање за извршени услуги. При спроведување на пребарување во неговата гаража и во неговото место на живеење, околу 500 илјади долари беа пронајдени во кешира, во еквивалент, "- цитирано BelTA претседател на КГБ.

Митото на заменик министерот: од 2,5 до 10 илјади долари

Покрај тоа, заменик-министерот за здравство беше уапсен и притворен Игор Лосицки. Според Vakulchik, adbіnavachvaetstsa официјална позитивно прашања од својата надлежност за организација на државата регистрација на медицински помагала, како и lyayalnae сооднос при изборот на добавувачи medtehnіkі. износот на мито се движи од 2,5 да 10 илјади долари, информира Валери Vakulchik.

Меѓу обвинетите во кривичните предмети се исто така главен доктор на Градската клиничка болница 1 во Минск Олег Фомин. Тој беше уапсен за помагање во организирање на набавка на медицински објект за потребите на болницата. За време на претресот на неговото живеалиште, биле пронајдени околу 140 илјади долари.

Исто така, кривични предмети се поднесени против главните доктори на Градската клиничка болница 9 во Минск Валерия Кушняренки, Минск регионална клиничка болница Андреј Королки и регионалната клиничка болница Витебск Анатолиј Аласки. Главен лекар од Републичкиот центар за медицинска рехабилитација и третман на балон Сергеј Коријко.

Во овој момент за злосторствата предвидени со чл. 430 "Добивање поткуп", art.431 "Подмитување штала" и уметност. 243 "Затајување од плаќање даноци и такси" од Кривичниот законик применуваше разни превентивни мерки против службениците на 37. Вкупно, повеќе од 60 луѓе се појавуваат во "лекарски случај".

Сите од нив, според КГБ, постојано добиле нелегални парични награди за нивната помош во снабдувањето со medavstavlyavannya и медицински производи по надуени цени. Сите оние кои се изведени на кривична одговорност, со исклучок на последните затвореници, се обвинети под овие кривични статии.

Притвор на лекари. Она што е важно да се знае

  • 11 јуни, таа стана свесен за апсењето на директорот на Центарот здравствен експерт Александар Stolyarov, како и неговиот заменик (за создавање на "атрактивни услови на понудата на увезени медицинска опрема на нивните снабдувачи" во јавните болници и клиники).
  • 18 јуни "Дневник", објави "масовни апсења во структурите на Министерството за здравство" - повеќе од 10 луѓе - во една трансакција за набавка на Белоруски медицински установи опрема по надуени цени, со јасно лажни шеми.
  • Меѓу затворениците беше шефот на медицинската служба на Министерството за одбрана Алексеј Есков.
  • 19 јуни Министерството за внатрешни работи објави дека апсењето на главниот patolyagaanatama Министерството за здравство, шеф на центарот на градот клинички patolyagaanatamіchnaga Аркадиј Puchkov (за поткуп при 10 години во вредност од околу 200 илјади долари).
  • 25 јуни медиуми објавија за задржувањето на регионалната болница Минск минатата недела, главниот лекар Андреј Рен (наводно "злоупотреба на моќта") и шефот на Одделот за здравство на Извршниот комитет Grodno регионална Андреј Strizhak на.
  • Според заменик-обвинител на Белорусија Алексеј Штук, здравствената индустрија води во однос на бројот на корумпирани криминалци: 114 за пет месеци 2018.
  • 25 јуни КГБ изгласан откри фактите на корупција во здравствениот сектор. Претседател на КГБ Валери Vakulchik објавија дека уапсен и одведен во притвор 33 службеници, и сите дојдоа под вниманието на повеќе од 50 луѓе (за примање и davanne мито и затајување износите на даноци и такси). Всушност, сите тие се изјасни за виновен и се соработува со истрагата.
  • 28 јуни, претседател на КГБ рече дека не сите информации за коруптивните злосторства станаа достапни за јавноста: истрагата е во тек, ќе има многу повеќе информации.

svaboda.org

(Вкупно прегледи: 382 Време, 2 посети на ден)

Ширете љубов

Поврзани Мислења 2X:

Сведокот во случајот "REB", кој признал за време на сослушувањето за превоз на пари, одбил да сведочи во судот
На вториот ден од главниот претрес, лидерите на синдикатот на Република Грција, Генадиј Фединич и Игор Комлик, продолжуваат да ги доведуваат во прашање сведоците. Сведок Николај Герасименко пред судот изјави дека ...
Зошто верувам во секретарот за печат на Лукашенко
Секретарот за печат на белоруската главата на Наталија Eysmont повика извештаите на некои медиуми дека Александар Лукашенко беше хоспитализиран со мозочен удар "бесмислено", и јас лично го направи тоа ...
"Незигар" - ова е сериозно? Што овој канал пишуваше за Белорусија и што се чини дека е вистина
Русија анонимни Телеграма-канал објави јули 30, дека Александар Лукашенко, наводно доживеал срцев удар и дека тој 3-ти степен dyyabetu. Прес-службата Лукашенко е ...
"Во случај на работно место за претседател на претседателот." Кој ќе го замени Лукашенко со Уставот?
Голем број странски медиуми дистрибуираа информации кои Александар Лукашенко имаше мозочен удар. Портпаролката Наталија Еизмонт изјави за Слобода дека ова е крајно глупост. Според Наталија Еизмонт, ...
Лукашенко се појави во информативниот простор по гласините за "мозочен удар"
Александар Лукашенко го прими извештајот на претседателот на Извршниот комитет на Минск област Анатолиј Ичачанка. Според БЕЛТА, на состанокот се разговараше за напредокот на бербата кампања во регионот, развојот на ...

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *