Сопственикот на зградата во близина на имотот на 18 век во Ѓорѓи: "Бев заложник на ситуацијата"

Активистите го привлекоа вниманието кон контроверзната градилиште близу домокот Креповичи во 18-тиот век. Сопственикот на зградата Дмитриј Шања по објавувањето претходен материјал Слободата ја претстави својата позиција. Тој вели дека прави сé што е во согласност со законот, но досега го суспендирал градежното место.

Изградбата на дрвена еднокатна зграда се изведува на територијата на агротумот "Щорс" во селото Щорси, област Новогрудок.

Што е вклучено во агро-заедницата "Шарс"?

Агресијата сега се состои од четири објекти. Ова е живеалиште (обновена е "куќа на учител"), бања (поранешна барака), штала, отворен белведер (новоизграден). Петтата се однесува на летната кујна. Изграден е од стара дрвена куќа од соседното село, кое беше демонтирано и транспортирано овде.

Agradsyadiba "Shchors" на план
Agradsjaziba "Shchors" на планот

Во прилог на комплексот на згради, куќата припаѓа на 25 хектари земјиште. Територија оградена.

Agriturismo зема туристи во текот на ноќта, отворен за посетителите кои сакаат да истражуваат колекција на слики и објекти на благородништвото живот, културни настани се одржуваат таму. Куќата е реновирана соба на Адам Мицкиевич, Јан Chechot, Наполеон гарда со оригинални гравури и мапи од времето, на ѕидовите висат литографии замоци на Белорусија.

Една од просториите agrousadby "Shchors"
Една од просториите на агротуризмот "Шарс"

Што прекршил сопственикот?

Дмитриј Шања вели дека не скрши ништо, и тој е изненаден што треба да се оправда во оваа ситуација. "Учителот куќа" (таму се користи за да се живее учител земја) со сместена и една територија што му припаѓа, тој купил лето 2015 години за поединци. Куќата не беше историска и културна вредност. Проектот за неговата реконструкција беше одобрен во окружниот Извршен комитет Новогрудок во летото на 2016.

станбена зграда проектот за реновирање
Проект за реконструкција на станбена куќа

Оваа година во мај, регионалниот извршен комитет се согласи на проект за нова зграда - летна кујна, во која се планира изложба на предмети од народна култура.

летна кујна проектот
Проект за летна кујна

Сопственикот на имотот вели дека никој не барал од него да ги координира проектите со Министерството за култура или со други институции. Инаку, тој би го сторил тоа.

Зошто тогаш активистите беа огорчени?

Впрочем, новата градба се изведува веднаш до познатата библиотека на Крептовичи, која е дел од комплексот на палатата и паркот од Крептовичиските окрузи од 18 век - историска и културна вредност. Растојанието од библиотеката е околу десет метри.

Agriturismo - близок сосед на палата и парк комплекс
Agrosound - близок сосед на палатата и паркот комплекс

Областа околу стариот комплекс треба да биде заштитена од државата. Но, кога минуваат нејзините граници, тоа не е точно познато, бидејќи зоните за заштита поради некоја причина се уште не се дефинирани. Ова е честа ситуација во Белорусија, кога има само привремени, приближни заштитни зони. Сега постои постапка за нивно развивање и одобрување.

Како што претходно му рече на архитект-реставратор на слободата Роман Забело, да се изградат или да се дизајнираат објекти кои претставуваат закана за зачувување на историски и културни вредности на недвижен материјал, без дефинирање на заштитни зони (член 105 од Кодексот за култура).

Па, како да ги помирите градежните и безбедносните зони?

Дмитриј Shanya верува дека оваа ситуација се развива поради различни толкувања на новиот Културен законик.

"Немаше прашања од Министерството за култура. Колку што јас разбирам, новиот закон за култура е толку нејасен и толку поинаку толкуван дека локалните власти велат дека се е во ред, новинарите пишуваат дека законот може да биде повреден. Можеби, но не точно. Но, сепак, никој не поднесе тужба против мене. Станав заложник на ситуацијата ", вели сопственикот на агро-имот.

Изградба суспендирани до
Изградбата беше суспендирана

Сопственикот, со усно барање од локалните власти, ја прекина изградбата на летната кујна "додека не се разјаснат околностите и односите помеѓу Министерството за култура и Новогорскиот регионален извршен комитет беа разјаснети меѓу себе".

svaboda.org

(Вкупно прегледи: 257 Време, 1 посети на ден)

Ширете љубов

Поврзани Мислења 2X:

Сведокот во случајот "REB", кој признал за време на сослушувањето за превоз на пари, одбил да сведочи во судот
На вториот ден од главниот претрес, лидерите на синдикатот на Република Грција, Генадиј Фединич и Игор Комлик, продолжуваат да ги доведуваат во прашање сведоците. Сведок Николај Герасименко пред судот изјави дека ...
Зошто верувам во секретарот за печат на Лукашенко
Секретарот за печат на белоруската главата на Наталија Eysmont повика извештаите на некои медиуми дека Александар Лукашенко беше хоспитализиран со мозочен удар "бесмислено", и јас лично го направи тоа ...
"Незигар" - ова е сериозно? Што овој канал пишуваше за Белорусија и што се чини дека е вистина
Русија анонимни Телеграма-канал објави јули 30, дека Александар Лукашенко, наводно доживеал срцев удар и дека тој 3-ти степен dyyabetu. Прес-службата Лукашенко е ...
"Во случај на работно место за претседател на претседателот." Кој ќе го замени Лукашенко со Уставот?
Голем број странски медиуми дистрибуираа информации кои Александар Лукашенко имаше мозочен удар. Портпаролката Наталија Еизмонт изјави за Слобода дека ова е крајно глупост. Според Наталија Еизмонт, ...
Лукашенко се појави во информативниот простор по гласините за "мозочен удар"
Александар Лукашенко го прими извештајот на претседателот на Извршниот комитет на Минск област Анатолиј Ичачанка. Според БЕЛТА, на состанокот се разговараше за напредокот на бербата кампања во регионот, развојот на ...

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени *