Pronari i ndërtesës pranë pasurisë së shekullit 18 në Shchors: "Isha peng i situatës"

Aktivistët tërhoqën vëmendjen në një vend ndërtimi të diskutueshëm afër shekullit të 18 Khreptovichi feudali. Pronari i ndërtesës Dmitry Shanya pas lirimit materiale të mëparshme Liria prezantoi pozicionin e tij. Ai thotë se bën gjithçka sipas ligjit, por deri tani ka pezulluar vendin e ndërtimit.

Ndërtimi i një ndërtese druri njëkatëshe po kryhet në territorin e agro-pasurive Shchors në fshatin Shchorsy, rrethin e Novogrudok.

Çfarë përfshihet në agro-komunitetin "Shchors"?

Agresioni tani përbëhet nga katër objekte. Kjo është një shtëpi banimi (një "shtëpi e mësuesit" u rivendos), një banjë (ish-derdhje), një hambar, një belveder i hapur (i ndërtuar rishtas). Pesë i referohet kuzhinës verore. Është ndërtuar nga një shtëpi e vjetër prej druri nga një fshat fqinj, i cili u çmontua dhe u transportua këtu.

Agradsyadiba "Shchors" në planin
Agradsjaziba "Shchors" në plan

Përveç kompleksit të ndërtesave, shtëpia i takon 25 hektarë tokë. Territori i rrethuar.

Agro-turizmi merr turistë në një banesë për natën, të hapur për vizitorët që dëshirojnë të shohin një koleksion të pikturave dhe objekteve të jetës së fisnikërisë, ngjarjet kulturore mbahen atje. Shtëpia rindërtoi dhomat e Adam Mickiewicz, Jan Chechot, roja e Napoleonit me gdhendje autentike dhe harta të kohës, në mure vareshin litografi me kështjellat e Bjellorusisë.

Një nga dhomat agrousadby "Shchors"
Një nga dhomat e agroturizmit "Shchors"

Çfarë shkeli pronari?

Dmitry Shanya thotë se ai nuk ka thyer asgjë, dhe ai është i habitur që ai duhet të justifikojë veten në këtë situatë. "Shtëpia e Mësuesit" (që kishte jetuar mësuesit e fshatit) së bashku me ndërtesat shtëpiake dhe territorin që i takonte, ai bleu në verën e vitit 2015 nga individë. Shtëpia nuk ishte një vlerë historike dhe kulturore. Projekti i rindërtimit të saj u miratua në Komitetin Ekzekutiv të Komitetit të Novogrudok në verën e 2016.

Ndërtesa banimi projekt rinovimi
Projekti i rindërtimit të një shtëpieje apartamentesh

Këtë vit në maj, komiteti ekzekutiv rajonal ranë dakord mbi një projekt për një ndërtesë të re - një kuzhinë verore, në të cilën planifikohet të ekspozohen sende të kulturës popullore.

Projekti kuzhinë verore
Projekti veror i verës

Pronari i pronës thotë se askush nuk kërkoi që ai të koordinonte projekte me Ministrinë e Kulturës ose me institucione të tjera. Përndryshe, ai do ta bënte atë.

Pse atëherë aktivistët ishin indinjuar?

Pas të gjitha, ndërtimi i ri është duke u zhvilluar pranë bibliotekës së famshme të Khreptovichi, e cila është pjesë e kompleksit të pallatit dhe parkut të qarqeve Khreptovichi të shekullit të 18-një vlerë historike dhe kulturore. Distanca nga biblioteka është rreth dhjetë metra.

Agriturismo - një fqinj i afërt i kompleksit të pallatit dhe parkut
Agrosound - një fqinj i afërt i kompleksit të pallatit dhe parkut

Zona rreth kompleksit të vjetër duhet të mbrohet nga shteti. Por ku kalojnë kufijtë e saj, nuk dihet saktësisht, pasi zonat e mbrojtjes për ndonjë arsye nuk janë definuar ende. Kjo është një situatë e zakonshme në Bjellorusi, kur ka vetëm zona të përkohshme mbrojtëse të përafërta. Tani ekziston një procedurë për zhvillimin dhe miratimin e tyre.

Siç u tha më parë arkitekt-restaurues i Lirisë Roman Zabello, për të ndërtuar ose projektuar ndërtesa që paraqesin kërcënim për ruajtjen e vlerave historike dhe kulturore të pasurive të paluajtshme, pa përcaktimin e zonave të mbrojtjes (Neni 105 i Kodit të Kulturës).

Pra, si mund të pajtojë zonat e ndërtimit dhe të sigurisë?

Dmitry Shanya beson se kjo situatë është zhvilluar për shkak të interpretimeve të ndryshme të Kodit të ri të Kulturës.

"Nuk kishte pyetje për mua nga Ministria e Kulturës. Për aq sa e kuptoj, ligji i ri mbi kulturën është kaq i paqartë dhe interpretuar në mënyrë kaq të ndryshme saqë autoritetet lokale thonë se gjithçka është në rregull, gazetarët shkruajnë se ligji mund të shkelet. Ndoshta, por jo saktësisht. Por ende askush nuk ngriti padi kundër meje. Jam bërë peng i situatës ", thotë pronari i agro-pasurisë.

Ndërtimi pezullohet deri
Ndërtimi u pezullua

Pronari, me kërkesë me gojë të autoriteteve lokale, pezulloi ndërtimin e kuzhinës verore "derisa rrethanat të qartësoheshin dhe marrëdhëniet ndërmjet Ministrisë së Kulturës dhe Komitetit Ekzekutiv Rajonal të Novogrudok u sqaruan midis tyre".

svaboda.org

(Totali i shikimeve: 138 Koha, vizitat 1 në ditë)

Ndaje atë me miqtë tuaj. Përhapni dashurinë
Культура, lajm

Unë jam Olga Spiridonovna Buzova Unë punoj në një ekip në faqen HienaLouca.com që në portugalisht do të thotë "hienë e çmendur". Mos pyet pse ata zgjodhën një emër të tillë, shikoni më mirë përmes faqes së tyre, ndoshta aty do të gjeni përgjigjen. Dhe unë nuk kam të bëjë asgjë me yllin e famshëm "Instogramma" dhe pjesëmarrësin e "Shtëpisë 2". E pra, dhe se ju nuk do të jetë i mërzitur duke kërkuar në faqen tonë, shikoni galerinë e fotografive me të njëjtën Olga Igorevna Buzovaya. Stock Foto Në të njëjtin vend do të gjeni shumë fakte interesante.

Artikuj që kanë lidhje

0 Comment

Lini një koment

e-mail juaj nuk do të publikohet. Обязательные поля помечены *