"Лукашенко е лукав, како Мусолини. Тој е учител на Путин, "Анализа на Нововорскаја, која не ја изгубила нејзината важност

12 јули - четири години, како познат руски активист за човекови права Валерија Новодворска починал. Но, нејзините аргументи за судбината на Белорусија и Русија не ја изгубиле нивната важност. Извадоци од 2014 интервјуто.

Во интервју за рускиот дисидент Белоруски слобода и активист за човекови права, основач на партијата "Демократски сојуз", родум од Baranovichi Novodvorskaya зборува за тоа колку далеку може да оди на Путин од Западот може да го запре Русија ако Кремљ сака да ги искористи Белорусија ако Лукашенко марионета на Москва, и како живеат во земја каде што повеќето не ги делат вашите вредности.

"Путин не беше крадец и измамник, туку фанатик"

- Денешната политичкиот и социјалниот живот на Русија, работите да се случи пред неколку години презентирани лоша шега: независни веб-сајтови се блокирани, новите измени на законот предвидуваат митинзите на садење, казни за двојно државјанство. Baiting е фигури на културата и уметноста, кои не се согласуваат со линија на власта. Не е дури и брзината на овие промени Дали мислите дека некои монструозни фикција?

- Путин не беше крадец и измамник, туку фанатик. Мислевме дека тој само сака пари. Би било подобро ако едноставно сакаше пари, се разбира. Но, неговиот карактер не беше така, и во роб земја со рамнодушност на Западот, можете да направите нешто. По настаните во Украина, можеме да кажеме дека од наклонет авион отидовме во слободен пад. Ние брзаме надолу, нема кој да се постават сламки.

Јас секогаш реков дека Белорусија е тренинг основа на која се развиваат реставраторски проекти. Сите разработени - сега немаме подобра од вас - целосна еднаквост и братство.

"Но," слободниот пад "на Русија - нуклеарна сила - е многу поопасен за светот отколку диктатурата во скромна Белорусија ...

- Да, за светот ова е неочекуван шок, и тие не реагираат како што треба. Тие не само што не ја заштитуваат Украина, тие не ги заштитуваат темелите на светот, тие исто така создадоа. И ситуацијата може да заврши со термонуклеарна војна - дури и поради Путин, но поради други натрапници.

Отидовме на ова долго време. Прво на чеченските војна. Па, светот не се разбуди тогаш, бидејќи тоа е вашата територија - стори што сакаш. Но, тогаш Грузија. И таму Џорџ Буш ја запре светската војна. Тој го запре Путин, кој одеше во Тбилиси - а не со зборови, но со дело: авиони, бродови - тоа е, јасно стави до знаење дека ќе ја брани Грузија со вооружени средства.

Но, бидејќи Барак Обама ги покажа сите знаци на слабост, единствената моќ во светот што ја држеше беше моќта на САД. И Путин одлучи да не се одрече од ништо. Тој се обидел - исчезна.

Валерија
Валери Новодворскаја

"Во Белорусија постои диктатура, нема права и слободи - Путин е многу задоволен од тоа"

- Какво е вашето мислење за "вечен" дебата меѓу аналитичарите и политичките научници за тоа дали Лукашенко независен политичар, или тој е само марионета на Кремљ, кој вешто врши улогата на претседател на независна држава?

- Лукашенко е искусен и лукав политичар, како Мусолини, тој во оваа смисла е наставник на Путин. Тој едноставно ја користи и "молзејќи" Русија, но, се разбира, тој не сака да се придружи никаде. Мислам дека се плашеше дека Путин ќе донесе војници во Белорусија. Од друга страна, зошто да се плашиме? Во Белорусија постои диктатура, нема права и слободи - Путин е сосема задоволен од ова.

Лукашенко послушно гласа во ОН, се изразува на начин што е неопходен за Русија - така засега Путин е задоволен од тоа. Зошто треба да ги нахрани Белорусите?

- И ако се замисли дека утре во Белорусија е нова демократска влада, најавувајќи дека тој се случува да одат во Европа (и 40 проценти од Белорусите денес го поддржуваат пристапот на земјата во Европската унија) - колку пати на руски "зелени мажите" се појавуваат во Минск?

"Сосема брзо." Од друга страна, јас не мислам дека овие ваши 40 проценти се способни да направат демократска револуција - некако тие седат тивко. Се разбира, твојата младост го направи својот избор - "Лукашенко во ..., Белорусија во Европа".

Но, другата половина, која е против Европа, е како нашиот руски 60 процент на глуви "топки". И ова им дава на властите маргина на сигурност.

Во Украина, имаше толку многу "топки", најмногу благодарение на западните жители. Имаше вистинска антикомунистичка револуција која успеа да се одбрани.

"Земјата падна во маршот на калараџските бубачки"

- Ако се вратиш на она што се случува со Русија - слободен пад, како што го наведовте - па како може тоа да се стави крај за светот и за самата Русија? Победата на Русија, нејзиниот конфликт со целиот свет, нејзиниот економски колапс?

"Драги мои, тоа е многу далеку од тоа." Впрочем, не постои вистинска конфронтација од страна на Западот. активности Путин го предизвика серија jingoism, Советскиот спомени - 91 отсто го поддржуваат, земјата е потонат во бубачки поворката kalaradzkіh со панделки. Царскиот вектор. Путин намерно prabudzіў овие сили, за нив тоа е како камен ѕид, надевајќи се дека тоа ќе биде доволно за уште неколку услови.

Како ќе заврши? Треба да заврши лошо. Но, за ова, светот навистина треба да се справи со Русија, да ја задуши со "коскена рака на глад". Впрочем, разбираш, никој нема да биде во војна со земја со нуклеарно оружје.

Но преговорите не се нешто што помага во борбата против бесни тиранин. Тој само се преправа дека се луди, но всушност тој е сосема нормален, и го прави она што му е дозволено да го стори. Хитлер, исто така, изгледаше луд, особено за време на неговите говори, но дејствуваше студено и разумно.

Вистински санкции се кога се воведува систем за картирање во земјата. Ве уверувам дека немаме картичка. И во регионите, многу луѓе живееле во ХНУМКС во кормилото, а сега живеат. Тие не можат да бидат заплашени од санкции, бидејќи во ништо не виделе ништо. Затоа, ситуацијата е речиси безнадежна.

"Сите најдобри кои можат да мислат, да бидат на побарувачката - да одат на Запад"

"Тоа е моето следно прашање". Навистина, Русија влегува во период, можеби прилично долг "ладен бран" (Белорусија е во неа долго време). Што би им препорачал на оние млади луѓе кои не се во 90 проценти? Луѓето кои мислат слободно и ги делат хуманистичките, демократските вредности. Како треба да живеат, каде треба да живеат?

"Јас не ја земам слободата да им кажам на овие луѓе" Прападеј со Русија ". Нашата "демократска унија" одамна ја усвои оваа одлука - во нашите написи имаме брои "отфрлање на емиграцијата". Јас себеси гледам дека сите најдобри, кои можат да мислат, да бидат на побарувачката - да одат на Запад. И денес младите, најверојатно, нема да сакаат да исчезнат овде.

Паметни чекисти нема да сакаат да ја намалат "Железната завеса", тие ќе ги ослободат оние на кои им треба нешто. И оние кои немаат потреба ништо - плебеа - ќе му служат на цевката. Властите не се заинтересирани за елитата, нема да расправаат, ќе живеат суровини.

Белоруската младина одамна е разбирлива: учат во Варшава, Вилнус. Белорусија во оваа смисла е повеќе ветувачка. Кога исчезнува овој надгробен споменик во форма на Русија, во кој се наоѓа Лукашенко, Белорусија ќе биде подготвена да учи од Европа. Русија, исто така, умира, бидејќи тие не се подготвени да учат.

"Ви благодарам многу за зборувањето".

- Ви благодариме! Да живее Белорусија!

***

Валери Новодворскаја е роден 17 мај 1950 година во Baranovichi. Во 1969, во Кремљската палата на конгресите Новодворска дистрибуираше летоци со антисоветска поема на сопствената работа. Таа беше уапсена од КГБ, од јуни 1970 до февруари 1972, беше на задолжителен психијатриски третман. По клиники по волја, таа студирала samizdat, работел како наставник и преведувач, се обиде да создаде подземна партија за борба против КПУ. Во 1978, 1985, 1986, Новодворскаја се судеше за дисидентска активност. Пред крајот на нејзиниот живот, Новодворска беше ангажирана во новинарството и образовните активности и беше објавена на веб-сајтовите на Grani.ru, Ехо Москви, во списанието The New Times. Валерија Новодворска почина 12 јули 2014 година во болница од Инффеккійна-таксычнага шоке.

svaboda.org

(Вкупно прегледи: 142 Време, 1 посети на ден)

Споделете го со вашите пријатели. Шири ја љубовта

Интересна тема:

Гомел поплавен по обилните дождови. ФОТОГРАФИИ
Студентски улица се претвори во вистинска морето на Херодот Сподели 21 јули 3 9 часа пред Gomel 47 милиметри дожд падна. Вода некако ...
САД и Украина го отфрлија предлогот на Путин за референдум во Донбас
Организацијата "т.н. референдум" таму ќе биде "нема легитимитет" - рече 20 јули, претставник на Советот за национална безбедност на САД Герет Маркус на. "Нема референдуми под барел ...
Британците, отруени од "Новице", беа отпуштени од болницата
Британскиот Чарли Роули, кој страда од труење со нервниот агент "Новодојденец", беше отпуштен од болницата. Неговата девојка, Дон Старгес, почина од труење со "Новица" околу две недели ...
Бункер за диктаторот. Авторитарните лидери се подготвени да владеат дури и од теренот
Колку подолго лице е на власт, толку повеќе луди мисли ја посетуваат главата. Одбројувањето на годината на 25 на претседателството на Александар Лукашенко започна. Како што беше потврдено од страна на практиката на други долгогодишни ...
Тие го отфрлија заменик-министерот за здравство, кој, при апсење во "лекарски случај"
Резолуцијата "за ослободување на IG Lositsky" беше усвоен од страна на Советот на министри во јули 20, сега е објавен на pravo.by веб-страница. Целосниот текст на резолуцијата за време на објавувањето ...
вести

Јас сум Олга Spiridonovna Buzova работа во тим на сајт HienaLouca.com преведен од португалски значи "луди хиена". Не прашувај зошто тие избрале такво име, подобро се погледне преку нивната страница, можеби таму ќе го најдете одговорот. И јас немам никаква врска со познатата ѕвезда "Инстрограма" и учесникот на "Куќа 2". Па, и дека нема да ви биде здодевно да гледате на нашата страница, видете го фото галеријата со истата Олга Игоревна Бузоваја. Фото берза На истото место ќе најдете многу интересни факти.

поврзани написи

0 коментар

Оставете коментар

Вашата е-пошта нема да биде објавена. Обязательные поля помечены *