Сопственикот на зградата во близина на имотот на 18 век во Ѓорѓи: "Бев заложник на ситуацијата"

Активистите го привлекоа вниманието кон контроверзната градилиште близу домокот Креповичи во 18-тиот век. Сопственикот на зградата Дмитриј Шања по објавувањето претходен материјал Слободата ја претстави својата позиција. Тој вели дека прави сé што е во согласност со законот, но досега го суспендирал градежното место.

Изградбата на дрвена еднокатна зграда се изведува на територијата на агротумот "Щорс" во селото Щорси, област Новогрудок.

Што е вклучено во агро-заедницата "Шарс"?

Агресијата сега се состои од четири објекти. Ова е живеалиште (обновена е "куќа на учител"), бања (поранешна барака), штала, отворен белведер (новоизграден). Петтата се однесува на летната кујна. Изграден е од стара дрвена куќа од соседното село, кое беше демонтирано и транспортирано овде.

Agradsyadiba "Shchors" на план
Agradsjaziba "Shchors" на планот

Во прилог на комплексот на згради, куќата припаѓа на 25 хектари земјиште. Територија оградена.

Agriturismo зема туристи во текот на ноќта, отворен за посетителите кои сакаат да истражуваат колекција на слики и објекти на благородништвото живот, културни настани се одржуваат таму. Куќата е реновирана соба на Адам Мицкиевич, Јан Chechot, Наполеон гарда со оригинални гравури и мапи од времето, на ѕидовите висат литографии замоци на Белорусија.

Една од просториите agrousadby "Shchors"
Една од просториите на агротуризмот "Шарс"

Што прекршил сопственикот?

Дмитриј Шања вели дека не скрши ништо, и тој е изненаден што треба да се оправда во оваа ситуација. "Учителот куќа" (таму се користи за да се живее учител земја) со сместена и една територија што му припаѓа, тој купил лето 2015 години за поединци. Куќата не беше историска и културна вредност. Проектот за неговата реконструкција беше одобрен во окружниот Извршен комитет Новогрудок во летото на 2016.

станбена зграда проектот за реновирање
Проект за реконструкција на станбена куќа

Оваа година во мај, регионалниот извршен комитет се согласи на проект за нова зграда - летна кујна, во која се планира изложба на предмети од народна култура.

летна кујна проектот
Проект за летна кујна

Сопственикот на имотот вели дека никој не барал од него да ги координира проектите со Министерството за култура или со други институции. Инаку, тој би го сторил тоа.

Зошто тогаш активистите беа огорчени?

Впрочем, новата градба се изведува веднаш до познатата библиотека на Крептовичи, која е дел од комплексот на палатата и паркот од Крептовичиските окрузи од 18 век - историска и културна вредност. Растојанието од библиотеката е околу десет метри.

Agriturismo - близок сосед на палата и парк комплекс
Agrosound - близок сосед на палатата и паркот комплекс

Областа околу стариот комплекс треба да биде заштитена од државата. Но, кога минуваат нејзините граници, тоа не е точно познато, бидејќи зоните за заштита поради некоја причина се уште не се дефинирани. Ова е честа ситуација во Белорусија, кога има само привремени, приближни заштитни зони. Сега постои постапка за нивно развивање и одобрување.

Како што претходно му рече на архитект-реставратор на слободата Роман Забело, да се изградат или да се дизајнираат објекти кои претставуваат закана за зачувување на историски и културни вредности на недвижен материјал, без дефинирање на заштитни зони (член 105 од Кодексот за култура).

Па, како да ги помирите градежните и безбедносните зони?

Дмитриј Shanya верува дека оваа ситуација се развива поради различни толкувања на новиот Културен законик.

"Немаше прашања од Министерството за култура. Колку што јас разбирам, новиот закон за култура е толку нејасен и толку поинаку толкуван дека локалните власти велат дека се е во ред, новинарите пишуваат дека законот може да биде повреден. Можеби, но не точно. Но, сепак, никој не поднесе тужба против мене. Станав заложник на ситуацијата ", вели сопственикот на агро-имот.

Изградба суспендирани до
Изградбата беше суспендирана

Сопственикот, со усно барање од локалните власти, ја прекина изградбата на летната кујна "додека не се разјаснат околностите и односите помеѓу Министерството за култура и Новогорскиот регионален извршен комитет беа разјаснети меѓу себе".

svaboda.org

(Вкупно прегледи: 133 Време, 1 посети на ден)

Споделете го со вашите пријатели. Шири ја љубовта

Интересна тема:

Денес: роденден на Ернесто Џемингвеј
Настани 21 Јули во белоруската и светската историја. Ден во историјата на 1916 - изградбата на Трансибирската железница беше завршена. 1918 - во Москва, Всерускиот конгрес на бегалци од ...
Белоруските спортисти ќе бидат принудени да платат за "кршење на должностите"
Советот на министри на Белорусија одобри пропис за постапката за надомест на средствата потрошени за спортска обука. Спортистите ќе мора да вратат пари ако систематски ги кршат "должностите ...
Дмитриев, Костушев и Николјук за тоа дали на белорусите им треба "силна рака"
Како белоруското општество ја третира идејата за "силна рака"? Или постои историска перспектива за белорускиот авторитаризмот? Колку брзо демократијата ќе дојде во Белорусија по промената ...
Во Чернигов, еден човек со знак "Јас сум измешан јакна" беше врзан за место во воздух
Во украинскиот град Chernihiv поддржувачи "Natsdruzhyny" во живо во 30 минути покажа човек врзан со лента за столб со натпис "Јас поместена." ...
"Оди и ред". Поранешен висок функционер од Министерството за здравство коментираше за "случајот на лекарите"
Поранешниот висок официјален претставник за здравство аргументира зошто корупцијата е распространета во регионот; зошто во Белорусија цените на лековите се многу повисоки од оние на соседите; колку ...
Култура, вести

Јас сум Олга Spiridonovna Buzova работа во тим на сајт HienaLouca.com преведен од португалски значи "луди хиена". Не прашувај зошто тие избрале такво име, подобро се погледне преку нивната страница, можеби таму ќе го најдете одговорот. И јас немам никаква врска со познатата ѕвезда "Инстрограма" и учесникот на "Куќа 2". Па, и дека нема да ви биде здодевно да гледате на нашата страница, видете го фото галеријата со истата Олга Игоревна Бузоваја. Фото берза На истото место ќе најдете многу интересни факти.

поврзани написи

0 коментар

Оставете коментар

Вашата е-пошта нема да биде објавена. Обязательные поля помечены *